Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685 – Leipzig, 28 juli 1750) was een Duitse componist uit de barokke periode. Daarnaast was hij kerkmusicus organist, klavecinist, en muziekpedagoog.

Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.

Er is geen componist die zo’n grote impact heeft gehad op de westerse klassieke muziek wereldwijd als Johann Sebastian Bach. Elke muziekstudent en concertbezoeker die geconfronteerd wordt met de muziek van deze grootmeester ervaart de onuitputtelijke bron van muzikale schoonheid. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat deze academie, de naam van Bach draagt. De Nederlandse Bach Academie wordt een Academie van authenticiteit, waarbij de oorsprong van de compositie uitgangspunt is en gebruik wordt gemaakt van authentieke instrumentarium, met centraal de muziek van Bach.

 

Voor een nieuwe generatie musici

De Nederlandse Bach Academie wil op een geheel eigentijdse wijze de vele nieuwe inzichten en vaardigheden die de afgelopen 30 jaar zijn verworven op gebied van oude muziek, speelwijzen en stemgebruik doorgeven aan een nieuwe generatie musici, in de geest van Bach.

Een componist die door zijn ambachtelijke werkwijze en leven, in en rond Leipzig, van grote invloed is geweest voor de hele klassieke wereld, wereldwijd. Een voorbeeld, een inspiratie bron.

Menu