Bach’s passion small

Muzikaal educatief programma

Door de NBA is een partituur van deze Bach’s Passion Small (BPS)  gemaakt met een handleiding. Deze partituur en handleiding biedt koren en scholen de mogelijkheid een dergelijk educatief muzikaal project zelf uit te voeren. Door de makers van BPS is, naast de gemaakte artistieke keuzes, duidelijk gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid voor een koor of een school. Dit zowel op het gebied van de financiële haalbaarheid, de aanwezige muzikale en theatrale mogelijkheden als met de tijdsfactor met betrekking tot voorbereiding en repetities voor zowel musici als studenten van (V)MBO en HBO.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk eenvoudige spreekkoren toe te voegen door groepen studenten tijdens verschillende gezongen koordelen, waardoor er een extra tekstuele en theatrale  dimensie wordt toegevoegd aan het verhaal en de muziek van Bach.

BPS kan uitgevoerd worden met een klein (klassiek) orkest in een kleinst denkbare bezetting van 7 muzikanten, maar kan ook worden uitgebreid.

Uit educatieve overwegingen (mogelijk aanwezig schoolorkest) kan ook worden gekozen  voor moderne instrumenten met bijvoorbeeld saxofoons, keyboard, elektrische (bas)gitaar, houtblazers. Ook een mengvorm met het klassieke orkest is mogelijk.

Met name koren die de Johannes Passion op hun repertoire hebben staan kunnen al of niet in samenwerking met een school een dergelijk project uitvoeren.  Het koor kan desgewenst worden aangevuld met zangers van de NBA en/of de solisten leveren.  Ditzelfde geldt voor de regiefunctie.

Kortom: de mogelijkheden van een koor of de school zijn leidend waarbij de NBA kan faciliteren

Bach’s Passion Small (BPS) is een verkorte versie van Bach ’s Johannes Passion uitgebreid met dramaturgische en theatrale elementen. De lengte van de oorspronkelijke Passion is van zeven kwartier tot 35 minuten teruggebracht en wordt aangevuld met dramaturgische handelingen waardoor de totale lengte 50 minuten wordt.. Een theatraal concert waarbinnen het aloude passieverhaal, op muziek gezet door Bach, wordt gecombineerd met een eigentijds verhaal. Dramatische middelen zijn daarbij: gespeelde scènes, dans en projectie.

De muziek van Bach wordt hier in aangepaste vorm gespeeld; reagerend en anticiperend op de dramaturgische handelingen die zich voor en in het publiek afspelen.  Het publiek wordt betrokken in het verhaal, wordt medespeler en medeplichtige.De acteurs breken soms ruw in, zetten de muziek stil, dan weer draagt de wonderschone muziek van Bach hun verhaal. Een organisch geheel waarin een aangrijpend verhaal over zinloos geweld zich mengt met het oude passieverhaal op muziek gezet door Bach.  Een dramaturgische, theatrale muzikale gebeurtenis, een nieuwe educatieve vorm waarin klassieke muziek op hoog uitvoeringsniveau door ‘Meesters‘ en hun leerlingen wordt samengebracht met muziek, dans en drama door studenten.  In dit project is ruimte voor meerdere talen. De verhalen van de dramastudenten kunnen in zowel het Nederlands als het Fries; de spreekkoren spreken in de verschillende eigen talen van de studenten.

Door de bijzondere vorm en de kortere duur is Bach’s Passion Small ook heel geschikt voor een eerste kennismaking met Bach’s passiemuziek. De ervaring leert dat deze voorstelling ook jongeren in het publiek bijzonder raakt.

Heb je interesse of zit je met een vraag?

Vul dan het contactformulier hieronder in en we nemen contact met je op.

Naam *
person
Fill out this field
E-mail *
email
Fill out this field
Telefoonnummer *
phone
Fill out this field
Bericht *
create
Fill out this field

Deze scholen maken al gebruik van onze programma’s

Menu