Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Vredesconcert (Smilde)

21 september 2019 | 20:15 - 22:00

In het Vredesconcert vragen we aandacht voor de basis van onze vrede, vrijheid en democratie. Dit concert wordt uitgevoerd in de Vredesweek om de Vrede te vieren, maar ook om te herinneren wat daarvoor is opgebracht. Een en ander is vooral ook van belang voor de jongere generatie en daarom hebben twee koorscholen een actief aandeel in het programma.

Dit concert wordt uitgevoerd door het koor en orkest van de NBA. De koorbezetting bestaat uit zangers van de NBA aangevuld met jongeren uit de koorscholen Roden Girl Choristers en Martini Jongenskoor.

Een deel van het repertoire wordt door de afzonderlijke koorscholen gezongen, een deel door beide koorscholen en een deel door het koor van de NBA waar ook een aantal jongeren van de koorscholen aan deelnemen.

Tijdens het concert worden teksten voorgelezen van o.a. bisschop Desmond Tutu en de Dalai Lama. Het professionele barokorkest begeleidt de muziekstukken van Händel en Purcell en het orgel de overige koorwerken. Organist is Gerwin Hoekstra.

Hoite Pruiksma is de dirigent, Hanneke Wierenga concertmeester en Gooitsen Eenling regisseur.

Programma:

Georg Friedrich Händel (1685-1759):

Utrecht Te Deum en Jubilate

 

Dit is de gangbare naam voor een liturgische koorcompositie in twee delen, geschreven  door Georg Friedrich Handel om de Vrede van Utrecht van 1713 te vieren die de Spaanse successieoorlogen beëindigde. 

 

Geschiedenis
In Utrecht werd aan het begin van de 18de eeuw onderhandeld over hoe de verwoestende Spaanse Successie-oorlogen tot een voor alle partijen goed einde konden worden gebracht.

 

Diplomaten uit heel Europa kwamen meer dan een jaar in het stadhuis van Utrecht samen. Het leverde Nederland uiteindelijk weinig op en betekende zelfs het definitieve einde van Nederlands Gouden Eeuw en Nederland als grote mogendheid.

 

Geen wonder dus dat er in Nederland in 1713 geen feestmuziek klonk. In Groot-Brittannië, dat als grote winnaar van de onderhandelingen uit de bus kwam, was dat heel anders. Queen Anne, de schoonzus van onze Willem III, die tot zijn overlijden in 1702 koning van Groot-Brittanië was, werd daar luid bejubeld. Haar verre nazaat Elizabeth II kan dankzij de Vrede van Utrecht nog altijd de scepter zwaaien over Gibraltar. Toch was de Vrede van Utrecht voor heel Europa bijzonder belangrijk: ze garandeerde dat er een kwarteeuw geen oorlogen werden gevoerd – een ongekend feit in de Europese geschiedenis tot dan toe.

 

Europa werd verdeeld langs de lijnen van machtsevenwicht en respect voor belangen van afzonderlijke landen. De Vrede van Utrecht wordt wel het eerste “Global Peace” verdrag genoemd, het leidde tot economische voorspoed en werd een “referentiepunt” voor onder meer het Congres van Wenen (1815). Het congres met o.a. als resultaat de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden met de Oranjes (Willem I) als vorstenhuis op basis van de acht artikelen van Londen. De grondwet van 1814 werd daarmee in 1815 de ‘Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden’, die nog steeds geldt. De Grondwet kan minder gemakkelijk worden gewijzigd dan andere wetten. Toch zijn er wel grote grondwetsherzieningen geweest. In 1848 stemde Koning Willem II ermee in de Grondwet zo te wijzigen dat de koning minder macht kreeg en het volk meer. De verandering was zo ingrijpend dat de ‘Grondwet van 1848’, opgesteld door de staatsrechtgeleerde Thorbecke, wel wordt gezien als het begin van de democratie.

 

De Vrede van Utrecht zelf mag ons als Nederland dan wel niets hebben opgeleverd, we hielden er in elk geval Händel’s meeslepende muziekstuk aan over. Want muziek kent geen grenzen. Het is Händel op zijn best. Een muzikale Gibraltar-rots, die net als het Spaanse schiereilandje nog immer getuigt van de Vrede van Utrecht 1713!. Utrecht Te Deum & Jubilate’ van George Friedrich Händel is in opdracht van Queen Anne gemaakt.

 

Händel’s werk werd voor het eerst uitgevoerd in een openbare generale repetitie op 5 maart 1713 in de St. Paul’s Cathedral. De officiële première vond plaats nadat de moeizame vredesonderhandelingen waren afgelopen, in een plechtige dankdienst op 7 juli 1713.

 

Charles Villiers Stanford (1852-1924):

Drie Bible Songs:

  • A Song of Peace  (tekst Jesaja 11:1-10) + Pray that Jerusalem
  • A Song of Trust (tekst Psalm 121)
  • A Song of Battle (tekst Psalm 124)

De drie composities , A Song of Peace, A Song of Trust en A Song of Battle zijn onderdeel van de Six Bible Songs (Opus 113) van de oer-Engelse componist Charles Villiers Stanford. Stanford componeerde deze stukken in eerste instantie voor de Ierse bariton Harry Plunket Greene. Al spoedig na de publicatie verschenen er versies in andere toonsoorten, die suggereren dat Stanford een bredere inzetbaarheid voor ogen stond. Stanford was een meester in het verklanken van tekst, waarbij hij in A Song of Peace ook gebruik maakt van de bekende adventshymne Veni ,Veni Emmanuel. De beeldende, orkestrale orgelpartij komt bij een uitvoering door de pure, krachtige klank van trebles eigenlijk pas optimaal tot zijn recht. 

 

Aan alle zes Bible Songs zijn een hymne toegevoegd. De hymne na ’A Song of Peace’ wordt hier uitgevoerd: Pray that Jerusalem may see peace and prosperity. 

 

Bainton (1880-1956):

And I saw a new heaven

 

Ireland (1879-1962):

Greater Love

 

Henry Purcell (circa 1659 – 1695) :

    • delen uit Come ye sons of art
    • Rejoice in the Lord alway voor kleinkoor en voor tutti

Purcell was een Engelse componist van barokmuziek, wiens werk ook nu nog dikwijls wordt uitgevoerd. Zijn werk behoort tot het belangrijkste barokrepertoire. Het vertoont een interessante versmelting van de oude Elizabethaanse koortraditie met nieuwe Franse en Italiaanse invloeden. Purcell werkte, gedurende 25 jaar, onder drie verschillende Engelse koningen, waaronder koning William III (de Nederlandse Willem) en Queen Mary II.

 

In Leeuwarden en Heerenveen  is een Ambassade van Vrede gevestigd waarmee zal worden samengewerkt.

 

Let op: de voorverkoop prijs voor dit concert is €24, als je kaartjes aan de kassa koopt dan is de prijs €29

Tickets ook verkrijgbaar bij:

Primera Beilen
Brinkstraat 1
9411 KJ Beilen
Primera Triade Assen
Triade 9
9401 CT Assen
Boekhandel van der Velde
Gedempte Singel 11
9401 JM Assen

Subsidiënten en sponsoren:

 

 

Gegevens

Datum:
21 september 2019
Tijd:
20:15 - 22:00

Organisator

Nederlandse Bach Academie
Telefoon:
+31 (0)6 448 287 09
E-mail:
info@nederlandsebachacademie.nl
Website:
www.nederlandsebachacademie.nl

Locatie

Smilde
Veenhoopsweg 14
Smilde, Drente 9422 ED Nederland
+ Google Maps
Menu