Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Elias – een filmisch concert (Drachten)

30 november | 20:00 - 22:30

Programma:

Elias, opus 70 van Felix Mendelssohn Bartholdy

Zijn er tegenwoordig nog idealisten die recht uit het hart durven te spreken? Die overal waar machtsmisbruik plaatsvindt op de bres gaan staan voor de underdog? Die met bliksemende taal ons een spiegel voorhouden? En ons voortdurend oproepen: Mens, durf te kiezen?

Zo’n man was Elia, hij leefde 2900 jaar geleden in het Bijbelse Israël. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste profeten en neemt een bijzondere plaats in binnen het joodse en christelijk geloof. Als een door God geïnspireerde eenling verzet hij zich tegen individuen en groepen die misbruik maken van hun macht. Krachtig is Elia als hij foute gezagsdragers en valse profeten aan de kaak stelt, voor joker zet. Maar ook als hij mensen oproept om een keuze te maken voor een betekenisvol leven. Dat vraagt heel veel energie. Soms voelt Elia zich daardoor leeg, nietig en eenzaam. Maar in de zacht suizende wind hervindt hij dan zijn inspiratie, de bron van zijn bestaan.

De Nederlandse Bach Academie voert dit monumentale oratorium uit in een jonge, dynamische setting die de actualiteit van het oude verhaal onderstreept. Daarnaast worden op een groot doek continu filmbeelden geprojecteerd die organisch voortvloeien uit de muziek. Met als doel de verbeelding van het publiek te versterken. Een detail van een gezicht of een waterdruppel naast een weids woestijnlandschap of een kapotgeschoten stad. Het koor verbeeldt de verschillende grote groepen zoals het volk, de priesters e.d.. De ‘Elias’ wordt zo een theaterconcert dat een onuitwisbare indruk zal achterlaten bij een publiek van alle leeftijden. Met als hoofdgedachte: volg je eigen intuïtie, je eigen verstand en laat je niet intimideren door mensen die boven je menen te staan. Kies de weg die bij jou past.

Uitvoering

Uitvoerenden zijn het projectkoor, orkest en solisten van de Nederlandse Bach Academie. Een aantal professionele koorzangers zingen de kleinere solistische partijen. De grote solopartijen worden gezongen door nationaal bekende solisten als Heleen Koele, Rosanne van Sandwijk, Martijn Sanders en Harry van Berne. Hans Rijkmans is de concertmeester, Gooitsen Eenling verzorgt de regie. Fred Geerling is de maker van de film. Dit alles onder leiding van Hoite Pruiksma als dirigent.

Kaartverkoop via:

 

Prijzen incl. pauzedrankje en garderobe:

De Lawei

Volwassenen 32 euro
Jongeren tot 18 jaar en studenten 17 euro

Subsidiënten en sponsoren:

Gegevens

Datum:
30 november
Tijd:
20:00 - 22:30
Website:
Bestel tickets »

Organisator

Nederlandse Bach Academie
Telefoon:
+31 (0)6 448 287 09
E-mail:
info@nederlandsebachacademie.nl
Website:
www.nederlandsebachacademie.nl

Locatie

Drachten Lawei
Laweiplein 1
Drachten, Friesland 9203 KL
+ Google Maps
Menu