Net als tijdens de Italiaanse Barok is in onze moderne tijd de nadruk komen te liggen op het theatrale, visuele aspect. Muziek kan bijna niet meer zonder beeld, zonder verbeelding. De
traditionele concertvorm wordt nu vaak als ‘saai’ ervaren, het publiek wil iets ervaren tijdens een uitvoering. De NBA zoekt in haar concerten en uitvoeringen naar nieuwe visuele en theatrale
invalshoeken die de muziek en de luisterhouding zal versterken. We noemen hier een aantal aspecten:

  • Ruimtegebruik. Door speciale opstellingen van koorgroepen, orkestgroepen of individuele zangers of muzikanten kan men de toeschouwer laten focussen op wat in het bepaalde muziekstuk ook door de componist als belangrijk is aangegeven. Daarnaast speelt beweging een belangrijke rol. Een zanger kan zich voegen bij een begeleidende instrumentalist, een koor kan zich in de ruimte verplaatsen. Zo ontstaan dialogen tussen de verschillende muzikanten waardoor de uitvoering
    levendig wordt.
  • Expressie. De zangers en muzikanten worden getraind om in het hier en het nu te musiceren zodat de toeschouwer het idee heeft dat een uitvoering ter plekke ontstaat. Muzikale frasen en teksten worden vanuit beleving gespeeld en gezongen. Lichtgebruik. Door met theaterspots te werken kan men solofragmenten accentueren of een sfeer creëren die het muziekstuk ondersteunt.
  • Vormgeving. De kleding van de muzikanten kan de veelkleurigheid van de Barok ondersteunen evenals bijvoorbeeld een uitbundig bloemstuk. Doeken met teksten geven richting aan de inhoud van de werken. Gebruik van andere kunstdisciplines als drama en dans.

Al deze middelen worden ingezet in dienst van de muziek en om de verbeelding en de beleving van het publiek te stimuleren. Geen ‘plaatje bij het praatje’ maar goed doordachte en adequate theatermiddelen die de muziek vleugels geeft. Door deze aanpak wordt het beeld wat het publiek heeft van een klassiek concert met een koor in uniforme gedekte kleding dat op een podium staat, kijkend naar de dirigent met daarvoor een zittend orkest, doorbroken. Hiermee hopen we ook voor jongeren aantrekkelijker te worden en te laten ervaren dat klassieke muziek niet saai en vooral voor ouderen is.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu