hoiteInitiatiefnemer van de Nederlandse Bach Academie is dirigent, organisator en componist Hoite Pruiksma. Hij studeerde kerkorgel en directie in Leeuwarden en Amsterdam en was als docent koordirectie verbonden aan het conservatorium van Tilburg.

In 1993 richtte hij het beroepskoor Capella Frisiae op en werd dirigent/artistiek leider van de NSKK (Noordelijke Stichting voor Koorzang & Koorscholing) In dit kader was hij vooral actief in de 3 Noordelijke provincies en dirigeerde hij verschillende koorproducties, o.a. de jaarlijkse Passie concerten.

Hoite Pruiksma was jarenlang vaste dirigent van het Leeuwarder Kamerkoor, dirigeerde verscheidene Nederlandse gespecialiseerde koorformaties en werkte eveneens als repetitor bij het Noord Nederlands Concertkoor en het Groot Omroepkoor.

Hoite is een veelzijdig musicus en staat naast zijn dirigent zijn, bekend als programmeur, initiator en dirigent van bijzondere muzikale gebeurtenissen en concerten. Zo was hij initiator van o.a. de openluchtopera “Orfeo” (Frysk Festival 2000 en Soestdijk 2011 en 2012) onder regie van Jos Thie, “the Drunken Sailor” in de haven van Laaksum met koor en brassband, de dans/muziekvoorstelling “Rite fan Wetter” (2008) en Het Brulboei Orgel op het IJsselmeer bij Stavoren (2010).

Hoite Pruiksma componeerde verschillende werken zoals de eerste Jehannes Passy in de Friese taal waarvan de première in 1999 plaatsvond in Workum. Van deze Jehannes Passy verscheen een cd. Voor de Martinikerk in Bolsward componeerde hij een Mattheus Passie onder de titel “Stille Sneon”. Geïnspireerd op het nationale monument voor de Schuttevaart op Schokland, een beeldend kunstwerk van Ids Willemsma, componeerde hij het werk “See, see do wide see”, dat tijdens de onthulling van het beeld door Hare Majesteit de Koningin (mei 2009) in première ging. Voor It Kryst Kollektyf schreef hij een kerstoratorium “Maria’s Lofsang” (2010) in opdracht van de gemeente Coevorden (2012) schreef hij een grote 18 stemmige Mis in het kader van een uitwisseling met de stad Brest (Wit Rusland) Op dit moment werkt hij aan een poetisch oratorium op teksten van dichteres Aggie van der Meer, ‘It lân achter it each fan’e nulle’ o.a. in samenwerking met toneelgezelschap Tryater in Leeuwarden.