Initiatiefnemer van de Nederlandse Bach Academie is dirigent, organisator en componist Hoite Pruiksma. Hij studeerde kerkorgel en directie in Leeuwarden en Amsterdam en was als docent koordirectie verbonden aan het conservatorium van Tilburg.

In 1993 richtte hij het beroepskoor Capella Frisiae op en werd dirigent/artistiek leider van de NSKK (Noordelijke Stichting voor Koorzang & Koorscholing) In dit kader was hij vooral actief in de 3 Noordelijke provincies en dirigeerde hij verschillende koorproducties, o.a. de jaarlijkse Passie concerten.

Hoite Pruiksma was jarenlang vaste dirigent van het Leeuwarder Kamerkoor, dirigeerde verscheidene Nederlandse gespecialiseerde koorformaties en werkte eveneens als repetitor bij het Noord Nederlands Concertkoor en het Groot Omroepkoor.

Hoite is een veelzijdig musicus en staat naast zijn dirigent zijn, bekend als programmeur, initiator en dirigent van bijzondere muzikale gebeurtenissen en concerten. Zo was hij initiator van o.a. de openluchtopera “Orfeo” (Frysk Festival 2000 en Soestdijk 2011 en 2012) onder regie van Jos Thie, “the Drunken Sailor” in de haven van Laaksum met koor en brassband, de dans/muziekvoorstelling “Rite fan Wetter” (2008) en Het Brulboei Orgel op het IJsselmeer bij Stavoren (2010).

Hoite Pruiksma componeerde verschillende werken zoals de eerste Jehannes Passy in de Friese taal waarvan de première in 1999 plaatsvond in Workum. Van deze Jehannes Passy verscheen een cd. Voor de Martinikerk in Bolsward componeerde hij een Mattheus Passie onder de titel “Stille Sneon”. Geïnspireerd op het nationale monument voor de Schuttevaart op Schokland, een beeldend kunstwerk van Ids Willemsma, componeerde hij het werk “See, see do wide see”, dat tijdens de onthulling van het beeld door Hare Majesteit de Koningin (mei 2009) in première ging. Voor It Kryst Kollektyf schreef hij een kerstoratorium “Maria’s Lofsang” (2010). In opdracht van de gemeente Coevorden (2012) schreef hij een grote 18 stemmige Mis in het kader van een uitwisseling met de stad Brest (Wit Rusland). Op dit moment werkt hij aan een poëtisch oratorium op teksten van dichteres Aggie van der Meer, ‘It lân achter it each fan’e nulle’ o.a. in samenwerking met toneelgezelschap Tryater in Leeuwarden.

Hoite Pruiksma dirigeerde al een veelheid aan koor- en orkestwerken, voor de meest uiteenlopende bezettingen en uit alle stijl perioden van de muziekgeschiedenis. De oorsprong van de composities is bij uitvoering steeds het belangrijkste uitgangspunt voor hem.

Hoite is artistiek leider van de Nederlandse Bach Academie, een academie gestoeld op het ‘meester’, ‘gezel’, ‘leerling‘ principe en in dat kader actief in vernieuwende educatieve projecten, drempelverlagende publieke activiteiten, cursussen, masterclasses, Bach-dagen voor amateurs en voorbeschouwingen. Maar ook tientallen concerten, waarin professionals samenwerken met muziekstudenten en amateurs zoals Bach’s Passion Small, Johannes Passion, Matthaus Passion, Hohe Messe, Bachcantates, Magnificat, Oratorium Jeptha.

Daarnaast is Hoite Pruiksma dirigent van de Asser Bach Cantate groep (ABC) en artistiek leider en producer van stichting Uitzonderlijke Producties. www.stichting-up.nl

Deze stichting is o.a. eigenaar van het BrulBoeiOrgel: een instrument bedacht en ontwikkeld door Hoite Pruiksma. Dit instrument wordt aangedreven door de golven van de zee en is bespeelbaar vanaf de wal. In 2018 heeft stichting UP een Nederlandse Tour met de Fryske Passy gecomponeerd door Hoite Pruiksma in theatervorm georganiseerd. De NRC heeft van de Fryske Passy een indrukwekkende recensie geschreven. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/18/hoite-pruiksma-laat-het-koor-sissen-in-zijn-fryske-passy-a1596098.