“Herdenken in een ander licht”

Ook dit jaar worden er in Drenthe weer een viertal HERDENKINGSCONCERTEN uitgevoerd in het kader van Verzet en Bevrijding rondom 4 en 5 mei door het CONCERTKOOR & ORKEST DRENTHE. Volgens het vertrouwde concept wordt dit gezelschap opgebouwd uit professionals, conservatoriumstudenten en amateurs. Voorafgaand aan elk concert wordt een korte inleiding verzorgd door iemand uit de omgeving die met een persoonlijk verhaal stil staat bij de slachtoffers.

Concertdata en tijden:

 • 29 april 20.15 uur Herdenkingsconcert Roden (Op de Helte);

 • 30 april 20.15 Herdenkingsconcert Westerbork (Stefanuskerk);

 • 3 mei 20.15 Herdenkingsconcert Coevorden (Hervormde Kerk);

 • 4 mei 21.00 Herdenkingsconcert Hoogeveen (Hoofdstraatkerk).

Uitgevoerd wordt: 

 •  “I Stood with the Dead” (première) van Hoite Pruiksma;

 • Requiem van Simon Pluister;

 • “Der einsame Christus” van Simon Pluister in bewerking van Hoite Pruiksma.

   

  Het concert begint met een speciaal voor dit concert gecomponeerd werk van de hand van componist en dirigent Hoite Pruiksma. Pruiksma koos als basis een aangrijpende tekst van Siegfried Sassoon: “I stood with the dead” waarin de dichter het beeld oproept van een slagveld bezaaid met dode soldaten, een overlevende soldaat naast zijn gesneuvelde vriend en de dichter als beschouwer. Het stuk is geschreven voor orkest en zal worden uitgevoerd met mezzosopraan Eske Tibben.
  Dit hartverscheurende werk steekt schril af bij het milde requiem van Pluister.Het onbekende Requiem van Simon Pluister ging in 1998 op Urk in premiere waar Pluister als dirigent van het Urker mannenkoor jaren actief was. Het werk zal voor het eerst in Drenthe te horen zijn. Het is geschreven voor kamerorkest, mezzosopraan en koor.
  Dat muziek van moderne componisten niet moeilijk te verteren hoeft te zijn, bewijst dit stuk wel. Simon Pluister en zijn vrouw Maria Pluister (mezzosopraan ) waren navolgers van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Volgens Steiner tilt muziek de mensheid boven de werkelijkheid uit en voert de mens naar de diepere zijden van het leven.
  Dit Requiem heeft een antroposofisch klankbeeld; het is mild van karakter en nergens dissonerend, hard of schril.  De muziek is hoopvol, hartverwarmend, vol mededogen. Het Requiem eindigt met een Opstandingslied op een tekst van de antroposoof Christian Morgenstern.Het programma wordt afgesloten met een door Hoite Pruiksma voor orkest en mezzosopraan bewerkt lied van Simon Pluister: Der einsame Christus, ook op een tekst van Christian Morgenstern.
  Dit lied heeft Pluister opgedragen aan zijn vrouw Maria Pluister, zoals hij ook de mezzosopraansolo van het Requiem bedoeld had voor zijn vrouw.
  Met dit aangrijpende en verstillende lied komen we terug bij de 4 mei-gedachte van dit herdenkingsprogramma.

Solist is Eske Tibben. Dirigent is Hoite Pruiksma.

NB: Voor de concerten in Coevorden en Hoogeveen kunt u geen tickets meer bestellen via deze website. Wel kunt u nog kaarten reserveren via de email: info@nederlandsebachacademie.nl. Bij de kassa zijn ook nog kaarten te verkrijgen.

Entree:

 • Volwassenen €15,- (aan de kassa €17,50);
 • Jongeren t/m 17 jaar €6,- (aan de kassa €8,-)*
 • Korting met CJP-kaart 20%*

Reserveer uw kaarten door op deze link te klikken of door een e-mail te sturen naar info@nederlandsebachacademie.nl

*Voor het reserveren van deze kaarten stuurt u een email naar: info@nederlandsebachacademie.nl