HERDENKINGSCONCERTEN 2018 in Smilde, Zuidlaren, Leeuwarden, Coevorden en Hoogeveen

NB: Voor de concerten in Coevorden en Hoogeveen kunt u geen kaarten meer bestellen via deze website. Reserveren kan nog wel door een email te sturen naar info@nederlandsebachacademie.nl. Ook bij de kassa in de kerk zijn nog kaarten te verkrijgen.

Ook dit jaar worden er in Drenthe en Friesland weer enkele Herdenkingsconcerten gehouden. Uitgevoerd wordt het Requiem van Duruflé door het Concertkoor & -Orkest Drenthe onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma met als vocale solisten Netty Otter en Martijn Sanders en als organist Erwin Wiersinga.

De Concerten worden al gehouden sinds 2010 en hebben tot doel om stil te blijven staan bij de slachtoffers waar dan ook ter wereld van conflicten zoals het Nationaal comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl) omschrijft.

Nu 2018 tot het jaar van het verzet is benoemd, wordt er door NBA, in samenwerking met de plaatselijke 4 en 5 mei comite’s, stichtingen Stolpersteine en Bevrijdingsfestival Drenthe aandacht besteed aan gevallen verzetshelden. Voorafgaand aan de optredens willen we een familielid van een of meerdere personen die op een Stolpersteine staan, een memoriam laten uitspreken. Want een mens is pas vergeten, als wij de naam niet meer weten.

Ter ondersteuning van de herdenkingen is er dit jaar voor gekozen om het requiem van Maurice Duruflé ten gehore te brengen. Maurice Duruflé (1902 – 1975) was componist, organist en leerling van Paul Dukas (1865-1935) en Louis Vierne (1870-1937).


Het Requiem (1947), net na de 2e wereldoorlog voltooid, is een bewerking van orgelstukken uit een suite die de componist baseerde op de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis.

Er bestaan drie versies van dit Requiem: één voor koor, soli en orgel, een versie voor koor, soli en groot symfonie orkest en een derde versie voor koor, soli en kamerorkest met orgel uit 1961. Deze intieme, ingetogen maar ook expressieve versie wordt uitgevoerd.

Dit Requiem is een troostrijk requiem en straalt berusting en vertrouwen uit en door gebruik te maken van de oeroude gregoriaanse melodieën ook een besef van dat het leven eindig is, een cyclus van generatie op generatie.

Daarnaast voert de beroemde organist Erwin Wiersinga twee Franse orgelwerken uit. Als eerste het Prelude uit Suite Opus 5, eveneens van Maurice Duruflé. Na het Requiem speelt hij Litanies, een stuk van Jehan Alain (1911-1940). Hij overleed in dienst van het Franse leger.

De optredens zullen worden verzorgd door Concertkoor en -orkest Drenthe onder leiding van artistiek leider Hoite Pruiksma. Erwin Wiersinga begeleidt samen met het orkest op het kerkorgel en de solopartijen worden gezongen door Netty Otter, mezzosopraan en Martijn Sanders, bariton.

  • 28 april 20.00 – 21.30 uur Smilde (De Rank)
  • 29 april 20.00 – 21.30 uur Zuidlaren (Laarkerk)
  • 1 mei 20.00 – 21.30 uur Leeuwarden (Koepeltheater)
  • 3 mei  20.00 – 21.30 uur Coevorden (Hervormde Kerk)
  • 4 mei 21.00 – 22.30 uur Hoogeveen (Hoofdstraatkerk)

Entree: € 15,- voorverkoop (aan de kassa € 17,50). Jongeren tot 18 jaar en studenten (tegen overlegging van collegekaart) € 8,-, alleen aan de kassa;