HERDENKINGSCONCERTEN 2018 in Smilde, Zuidlaren, Leeuwarden, Coevorden en Hoogeveen

Ook dit jaar worden er in Drenthe en Friesland weer enkele HERDENKINGSCONCERTEN gehouden. Uitgevoerd wordt het Requiem van Duruflé. Dirigent is Hoite Pruiksma.

De Concerten worden al gehouden sinds 2010 en hebben tot doel om stil te blijven staan bij de slachtoffers waar dan ook ter wereld van conflicten zoals het Landelijk 4 mei comité (www.4en5mei.nl) omschrijft.

Daarnaast is deze herdenking een moment om stil te staan bij wat er gebeurt in de geschiedenis. Om daar van te leren maar voorál om niet te vergeten.

Nu 2018 tot Het Jaar van het Verzet is benoemd, willen wij daarom, in samenwerking met de plaatselijke 4 en 5 mei comite’s, stichtingen Stolpersteine en Bevrijdingsfestival Drenthe aandacht besteden aan gevallen verzetshelden. Voorafgaand aan de optredens willen we een familielid van een of meerdere personen die op een Stolpersteine staan, een memoriam laten uitspreken.

Ter ondersteuning van de herdenkingen is er dit jaar voor gekozen om het Requiem van Maurice Duruflé ten gehore te brengen. Maurice Duruflé (1902 – 1975) was componist en organist. Hij begon als leerling van Paul Dukas en organist/componist Louis Vierne. In zijn jonge jaren werd hij koorknaap nadat zijn vader hem abrupt en zonder vooraankondiging had achtergelaten in de kostschool van de Kathedrale koorschool van Rouen. Daar leerde hij de gregoriaanse gezangen en de rijke schat aan kerkelijke composities kennen. Vanaf 1944 was Duruflé leraar aan het conservatorium van Parijs.

Het Requiem (1947), net na de 2e wereldoorlog voltooid, is een bewerking van orgelstukken uit een suite die de componist baseerde op de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis.

Er bestaan drie versies van dit Requiem: één voor koor soli en orgel, een versie voor koor soli en groot symfonie orkest en een derde versie voor koor, soli en kamerorkest met orgel uit 1961. Deze intieme, ingetogen maar ook expressieve versie wordt uitgevoerd.

Dit Requiem is een troostrijk requiem en straalt berusting en vertrouwen uit en door gebruik te maken van de oeroude gregoriaanse melodieën ook een besef van dat het leven eindig is, een cyclus van generatie op generatie.

De optredens zullen worden verzorgd door Concertkoor en -orkest Drenthe onder leiding van artistiek leider Hoite Pruiksma. Erwin Wiersinga begeleidt samen met het orkest op het kerkorgel en de solopartijen worden gezongen door Netty Otter, mezzosopraan en Martijn Sanders, bariton.

  • 28 april 20.00 – 21.30 uur Smilde (De Rank)
  • 29 april 20.00 – 21.30 uur Zuidlaren (Laarkerk)
  • 1 mei 20.00 – 21.30 uur Leeuwarden (Koepeltheater)
  • 3 mei  20.00 – 21.30 uur Coevorden (Hervormde Kerk)
  • 4 mei 21.00 – 22.30 uur Hoogeveen (Hoofdstraatkerk)

Entree: € 15,- voorverkoop (aan de kassa € 17,50). Jongeren tot 18 jaar en studenten (tegen overlegging van collegekaart) 8 euro, alleen aan de kassa;

Voor het reserveren van kaarten klikt u hier