Hieronder is een impressie te vinden van de activiteiten van de Nederlandse Bach Academie.

December 2017 – Bachstudieweekend

Op vrijdag 8 december startten we weer met een Bach Studieweekend o.l.v. Hoite Pruiksma en sloten het af met een concert op zaterdagavond 9 december in de Adventskerk te Assen.

Er werden 2 Adventscantates uitgevoerd:
‘Nun kom, der Heiden Heiland’ BWV 61
‘Schwingt freudig euch empor’ BWV 36

Het orkest bestond uit musici van de Asser Bach Cantategroep aangevuld met musici uit andere orkesten en ensembles. Solisten waren Christy Luth, sopraan, Henrieke Ensing, alt, Jeroen Helder, tenor en Bert van de Wetering, bas. Op het orgel speelde Wietse Meinardi.

Oktober 2017 – JEPTHA van G.F.Händel in Veenhuizen en Meppel

Tussen Hoop en Vrees

George Friederic Händel heeft tal van oratoria en opera’s geschreven vooral in de tijd dat hij in Londen woonde. Zijn laatste dramatische oratorium JEPTHA, gebaseerd op het Bijbelboek Richteren hoofdstuk 11 vers 30 tot 40, schreef hij in 1751 en werd voor het eerst onder zijn leiding op 26 februari 1752 in het Theatre Royal in Londen uitgevoerd. Dit oratorium, dat maar liefst ruim 2 1/2 uur duurt, werd in een verkorte versie uitgevoerd door het Concertkoor en orkest Drenthe o.l.v. Hoite Pruiksma.

Het koor was na audities samengesteld uit zangers van verschillende koren. Het begeleidingsorkest was het Internationale Barokorkest Margaretha Consort met als domicilie Huis ter Heide (Drenthe). Artistiek leider: Marit Broekroelofs. De orkestmusici spelen op authentieke instrumenten.

De vocale solisten waren: Harry van Berne (Jeptha) tenor, Elizabeth Kooy (Iphis) sopraan, Inkje Bakker (Angel) sopraan, Eske Tibben (Storgè) mezzo-sopraan, David van Laar (Hamor) altus en Ben Brunt (Zebul) bariton/bas.

De concerten werden georganiseerd door de NBA en Stichting Muziek Klassiek Drenthe.

mei 2017 – Herdenkingsconcerten Roden, Westerbork, Coevorden en Hoogeveen.

In mei werden in Drenthe weer enkele HERDENKINGSCONCERTEN gegeven. Een bijzondere gelegenheid om, luisterend naar muziek die mensen raakt, samen ingetogen de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. Deze concerten werden georganiseerd door de NBA in samenwerking met het 4 Mei-comité. Voorafgaand aan elk concert werd een korte inleiding verzorgd door iemand uit de omgeving die met een persoonlijk verhaal stil stond bij de slachtoffers.

Het muziekprogramma begon met een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk voor orkest en mezzosopraan van de hand van componist en dirigent Hoite Pruiksma: I stood with the dead. Vervolgens nog een première voor Drenthe: het hoopvolle Requiem van de antroposofische componist Simon Pluister voor kamerorkest, koor en mezzosopraan. Tenslotte Pluister’s aangrijpende en verstillende lied Der einsame Christus.

Uitvoerenden waren het door de NBA pas gestarte Concertkoor & -Orkest Drenthe en de mezzosopraan Eske Tibben.

maart 2017 – Bach’s Passion Small

In maart werden vijf BP Smalls uitgevoerd, waarvan twee op locaties van ROC Friese Poort (Leeuwarden en Sneek). Bach’s Passion Small is een professionele, maar verkorte versie van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. De indrukwekkende muziek werd afgewisseld met ontroerende scènes over een onschuldige jongen die betrokken raakt bij geweld op straat in onze tijd. Er werkten studenten/leerlingen mee van zowel Stenden Pedagogisch Academie uit Meppel als van het Eemsdeltacollege uit Appingedam. Uitvoerenden waren verder het koor van de NBA en barokorkest Eik en Linde die op authentieke instrumenten speelden. De uitvoeringen stonden onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma en regisseur Gooitsen Eenling.

We zijn bijzonder blij met de vele hartverwarmende reacties van het publiek, het enthousiasme van de deelnemende jongeren en alle betrokken musici. Hieronder ziet u een foto van de uitvoering op ROC Friese Poort in Sneek.