Hieronder is een impressie te vinden van de activiteiten van de Nederlandse Bach Academie. De foto’s zijn gemaakt door Siem Akkerman ©.

juni 2016 – Bachcantateweekend Emmen, Diever en Borger 

Na de geslaagde Bachcantateweekenden in 2015, werd deze vervolgd in juni 2016. Dit in nauwe samenwerking met de Asser Bach Cantategroep. De Asser Bach Cantategroep (ABC) is een in 1990 rondom cantates van Johann Sebastian Bach gevormd barokensemble van ongeveer 25  gevorderde amateurzangers en 15 instrumentalisten. De meesten zijn vast aan het ensemble verbonden; een kleiner aantal neemt in projectverband deel. Voor vocale solopartijen en voor sommige instrumentalisten zoals trompetten, fluiten en pauken wordt een beroep gedaan op professionals. Artistiek leider/dirigent is Hoite Pruiksma. Organist op hoofdorgel en kistorgel is Wietse Meinardi.

Het ensemble voert vier keer per jaar een cantate uit tijdens een cantatedienst in het kader van de kerkmuzikale serie Musica pro Deo in de Adventskerk te Assen. Soms wordt daarnaast een werk van bijv. Mendelssohn of Händel uitgevoerd. ABC concerteert met enige regelmaat in deze kerk soms ook in andere kerken in het noorden. Zo zijn het Weihnachtsoratorium, De Hohe Messe en de Johannes Passion ten gehore gebracht. Vanaf 2015 bestaat een samenwerking met de Nederlandse Bach Academie (NBA). In december 2015 heeft ABC in het kader daarvan het Magnificat van Bach en het Kerstconcert van Corelli uitgevoerd in Assen, Meppel en Jorwert. In juni 2016 volgde een cantateweekend in Emmen, Diever en Borger met o.m. cantates en motetten van J.S. Bach en het orgelconcert van Händel.

De Bachcantateconcerten werden steeds voorafgegaan door muzikale voorbeschouwingen: een korte introductie van de dirigent, Hoite Pruiksma, waarin publiek, zangers en instrumentalisten participeerden en waar op een speelse
laagdrempelige manier uitleg werd gegeven over Bach’s muziek en de gezongen cantates in het bijzonder.

Solisten waren Alina Rozeboom (sopraan), Eske Tibben (alt), en Ben Brunt (bas). Het orgelconcert van Händel werd uitgevoerd door organist Wietse Meinardi.

 

mei 2016 – Herdenkingsconcerten Drenthe Roden, Assen, Coevorden en Hoogeveen

Ook dit jaar werden er in Drenthe weer enkele HERDENKINGSCONCERTEN gegeven in het kader van Verzet en Bevrijding rondom 4 en 5 mei. Uitgevoerd werd het Requiem van Mozart. In Coevorden vertelde Barend Faddegon tijdens het concert over “de Geschiedenis, het Leven en het Lot van de Joodse Bevolking in Coevorden”. Ook werd er telkens voorafgaand aan het concert een inleiding voorgelezen over oorlog en herdenken. Het koor bestond uit 70 zangers, het orkest uit 30 musici. Dit alles o.l.v. Hoite Pruiksma.

maart 2016 – Matthäus Passion Leeuwarden, Amsterdam, Zandvoort en Monnickendam

Koor en orkest van de NBA voerden, in samenwerking met Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam, vier keer de Matthäus Passion uit. In Leeuwarden was er tevens een openbare repetitie waarbij men een indruk kon krijgen van de MP met een kijkje ‘achter de schermen’, en een dag later was er de ‘kleine MP voor dummies’ voor schoolkinderen en hun (groot) ouders, broers en zussen. Dirigent Hoite Pruiksma gaf uitleg bij het verhaal en de muziek en betrok het publiek erbij.

 

maart 2016 – Johannes Passie Small

In maart stonden acht JP Smalls op het programma, waarvan vier uitgevoerd zijn op verschillende locaties van ROC Friese Poort. Dit jaar werden verhalen toegevoegd over zinloos geweld, die veel leken op het verhaal van de Johannes Passion. Uitvoerenden waren koor en orkest van de NBA en verder deden er zo’n 40 studenten van ROC Friese Poort en de Pedagogische Academie in Meppel mee. De JP Smalls stonden onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma en regisseur Gooitsen Eenling.

 

februari 2016 – The Scarlatti Family

Het Warnser Bach Ensemble voerde in samenwerking met de NBA op zaterdag 6 en zondag 7 februari in Warns, Easterlittens en in de Koepelkerk in Leeuwarden werken uit van Alessandro, Francesco en Domenico Scarlatti. Bekijk hieronder een impressie van de uitvoeringen.