2014 – Maria’s Lofsang Kerstconcerten

Op 21, 24 en 26 december is in Woudsend, Jorwerd en Warns een indrukwekkend kerstconcert uitgevoerd door It Kryst Kollektyf o.l.v. dirigente Pauli Yap.

Tijdens deze concerten is Hoite Pruiksma’s ‘Maria’s Lofsang’ uitgevoerd. Een eigentijds, monumentaal en mystiek kerstoratorium, speciaal gecomponeerd voor It Kryst Kollektyf. De Nederlandse Bach Academie kijkt met veel plezier terug op vier prachtige concerten. Hieronder vindt u een impressie van de kerstconcerten.

2014 – Bach op Bogerman

Op 17 en 18 december 2014 organiseerde de Nederlandse Bach Academie, in samenwerking met het Bogerman College Sneek, de uitvoering ‘De Hoogste Tijd’. In deze twee dagen heeft een team van bijna 200 personen, bestaande uit studenten, docenten, zangers, amateur musici en professionele musici negen keer deze indrukwekkende voorstelling uitgevoerd. De voorstelling duurde een uur en was gevuld met klassieke muziek, moderne muziek, theater en dans. Onder leiding van muziekdocent Anne Oosterhaven en artistiek leider van de NBA Hoite Pruiksma heeft het publiek kunnen genieten van een groot spektakel met een mooi verhaal, spanning, sensatie en humor. Een staande ovatie was zeer verdient. Was u er niet bij? Dan heeft u zeker iets gemist! Hieronder vindt u een impressie van de voorstelling.

2014 – Johannes Passion in de Grote kerk te Workum

Onder leiding van Hoite Pruiksma gaven het koor van de Nederlandse Bach Academie, barokorkest Concerto d’Amsterdam, zangers van het Nederlands Kamerkoor en de solisten Jelle Draijer, Nico van der Meel en Pierre Mak een adembenemend concert in de Grote kerk te Workum. Dit succes is tevens te leiden uit de lovende recensie die Jeanine Kramer van de Leeuwarder Courant schreef (gepubliceerd op 14 april 2014). Bekijk hieronder een impressie van deze uitvoering.

2014 – Lezing door Hoite Pruiksma en masterclass ensemble zingen

Op vrijdagavond 11 april heeft Hoite Pruiksma een lezing/workshop gegeven over de muziek van Bach en barokmuziek in het algemeen. Er was een grote opkomst en een gezellige sfeer. De lezing/workshop bracht nieuwe inzichten met zich mee en zorgde voor veel positieve reacties. Op zaterdag 12 april gaven Femke de Boer en Nico van der Meel een masterclass ensemble zingen. Na vieren uren studeren en leren hebben de kandidaten een mooie presentatie gegeven als afsluiting. Bekijk hieronder de impressie van de masterclass ensemble zingen.  De foto’s van de lezing volgen zo spoedig mogelijk.

2014 – Johannes Passion Small en Medium, Leeuwarden en Sneek

Op maandag 7 april en dinsdag 8 april hebben het koor van de Nederlandse Bach Academie, zangers van het Nederlands Kamerkoor en barokorkest Concerto d’Amsterdam, o.l.v. Hoite Pruiksma, de Johannes Passion Small en Medium uitgevoerd. Deze uitvoeringen zijn gecombineerd met bijzondere en indrukwekkende verhalen van vluchtingen, opgevoerd door dramastudenten van ROC Friese Poort. Beide uitvoeringen hebben plaatsgevonden in de foyer van ROC Friese Poort (op 7 april in Leeuwarden en op 8 april in Sneek) en in de Marinikerk te Sneek. Bekijk hieronder een impressie van deze unieke uitvoeringen.

2014 – Interview met Hoite en impressie van Johannes Passion Medium (Martinikerk Sneek)

Op donderdag 10 april was Hoite Pruiksma te gast in het televisieprogramma Bynt op Omrop Fryslân. Hierin vertelt hij over waarom Bach zo groot is en zoveel invloed heeft gehad op de klassieke muziek. Tevens is er een impressie te zien van de Johannes Passion Medium. De Johannes Passion Medium is een verkorte versie van de Johannes Passion van Bach. Daarnaast is deze versie gecombineerd met ontroerende vluchtelingenverhalen, opgevoerd door dramastudenten van ROC Friese Poort. Klik op de link hieronder om de video te bekijken. Het interview met Hoite Pruiksma begint na 14 minuten.

2014 – Presentaties Rottevalle

Op zondag 9 maart hebben de deelnemers van de masterclass zang, orgel en cello vier presentaties gegeven in twee verschillende kerkjes in Rottevalle. Op deze zonnige dag konden de bezoekers middels een fietsroute van het Karmelklooster (waar de start plaatsvond) naar Rottevalle fietsen. Met deze presentaties sloten we een geslaagd weekend in Drachten af. De presentaties werden gegeven door: Judith Bouma (zang), Elizabeth Kooy (zang), Lotte Veltman (zang), Anna Buijze (orgel), Peter van der Zwaag (orgel), Corien Kok (Cello) en Janneke Witvliet (cello).

2014 – Johannes Passion Drachten

Op zaterdagavond 8 maart is de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd in het Karmelklooster te Drachten. Onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma hebben het koor van de Nederlandse Bach Academie, zangers uit het Nederlands Kamerkoor en Concerto d’Amsterdam een prachtig concert gegeven. Hieronder is een impressie van deze bijzondere avond te vinden.

2014 – Masterclasses cello, orgel en zang

Op zaterdag 8 maart werden er drie masterclasses georganiseerd: cello, orgel en zang. De masterclasses werden gecoordineerd door celliste Saskia van der Wel, organist Vincent van Laar en tenor Nico van der Meel. De deelnemers van de masterclass waren: Peter van der Zwaag (orgel), Anna Buijze (orgel), Janneke Witvliet (cello), Corien Kok (cello), Elizabeth Kooy (zang, sopraan), Judith Bouma (zang, alt/sopraan), Lotte Veltman (zang, sopraan). De masterclass deelnemers geven op zondag 9 maart diverse presentaties in het Karmelklooster, de Doopgezinde kerk in Rottevalle en de Doarpstsjerke in Rottevalle. Voor meer informatie over de presentaties op zondag 9 maart klik hier. Zie hieronder een impressie van de masterclasses.

2014 – Meesterconcert Oudega

Gisteravond (vrijdag 7 maart) heeft het adembenemende Meesterconcert plaatsgevonden in de prachtige St. Agathakerk te Oudega. Dit bijzondere concert werd gegeven door celliste Saskia van der Wel, organist Vincent van Laar en tenor Nico van der Meel. Zie hieronder een impressie van de avond.

2014 – Repetities Johannes Passion Heerenveen

Op zondag 2 maart 2014 werd de tweede repetitie georganiseerd. De repetitie werd georganiseerd in de Rinkelbom van Atelier Majeurs te Heerenveen. De repetities zijn zeer succesvol verlopen en zijn ter voorbereiding op de Johannes Passion uitvoering die op zaterdag 8 maart zal plaatsvinden in het Karmelklooster te Drachten. Onder leiding van dirigent Hoite Pruiksma en pianist Jan Andries Dijkstra hebben de volgende zangers een succesvolle repetitie gevolgd: Augustijn Pool, Ben Brunt, Elizabeth Kooy, Els Vervliet, Femke de Boer, Jacob Hoekstra, Jelle Draijer, Judith Bouma, Lotte Veltman, Ludwin Hiemstra, Meneka Senn, Monica Monteiro, Roele Kok en Steven van Gils. De foto’s zijn genomen door fotograaf Siem Akkerman.

2014 – Audities Masterclass zang

De eerste audities zijn zeer succesvol verlopen. Deze zangaudities waren speciaal georganiseerd voor de zangers die zich hadden aangemeld voor de masterclass op 8 maart 2014, gegeven door Nico van der Meel. De audities hebben plaatsgevonden in de Goede Herder kerk te Heerenveen. De foto’s zijn genomen door fotograaf Siem Akkerman.

© Foto’s Siem Akkerman